Op deze pagina kunt u (een deel van) de bij PTG/e beschikbare analyse apparatuur en technieken vinden inclusief een korte beschrijving van het apparaat of de techniek.

Daarnaast is het ook mogelijk om een pdf overzicht van beschikbare analyse apparatuur en technieken te downloaden.

Trekbank

Met een trekbank kunnen de trek-, compressie- en buigkarakteristieken van een materiaal gemeten worden.

Metingen worden onder andere uitgevoerd op een Zwick Zmart.Pro trekbank met een 10 kN krachtcel. Trekstaafjes kunnen aangeleverd worden, maar PTG/e beschikt ook over stansen, zodat er haltervormige monsters uit een film of coating gestanst kunnen worden.
Deze monsters kunnen dan conform ISO 527 gemeten worden.

Zowel de spanning-rek diagram als alle ruwe data kunnen worden aangeleverd.

X-ray photoelectron spectroscopie (XPS)

De XPS analyse is een elementanalyse aan de bovenste 10 nm van het oppervlak van een monster. Elementen beginnend bij Lithium (Li) in het periodiek systeem kunnen gemeten worden.

Metingen worden uitgevoerd Thermo K-Alpha XPS. Voor de metingen is het noodzakelijk om het monster in een ultra hoog vacuüm te brengen.

Met de XPS analyse is het mogelijk om onbekende monsters te identificeren. Van het monster wordt dan de element compositie en de atoom concentraties bepaald. Aan de hand hiervan kan de moleculaire structuur van een monster afgeleid worden.

Verstreklijn

Met een verstreklijn kunnen films en vezels in één richting verstrekt worden, waardoor de mechanische eigenschappen van het materiaal in die richting verbeteren.

Het verstrekproces wordt uitgevoerd op een op maat gemaakte Retech verstreklijn. Deze lijn bestaat uit een verstrekunit met vijf spoelen, drie verstrekunits met drie spoelen en twee convectie ovens. De verstreksnelheid is per unit instelbaar. De spoelen en ovens zijn allemaal inductie verwarmd en alle temperaturen zijn afzonderlijk instelbaar.

De verstrekte monofilamenten of tapes worden na het verstrekken op een kartonnen koker gerold voor gebruik bij de klant.